כל מה שצריך לדעת על מזונות האישה
בהעדר הסכם ממון / הסכם טרום נישואין אשר נחתם בין בני זוג הזכות למזונות אישה נגזרים מהוראות החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות) תשי"ט 1959 קובע " אדם חייב במזונות בן זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו והוראות חוק זה לא יחולו על מזונות אלה." . הדין העברי (שהוא הדין האישי במקרה של בני זוג יהודים) קובע כי כאשר באים איש ואישה בברית הנישואין כדת משה וישראל, הרי שמוטלים על בני הזוג חוקים וכללים ספציפיים. בחתימתו של הבעל על הכתובה, הוא מתחייב לספק לאישה את " שארה, כסותה ועונתה". "שארה" = מזונותיה; "כסותה = ביגוד, הנעלה ומדור"; "עונתה" = קיום יחסי אישות. אם כן, הבעל חייב במזונות אשתו מרגע ההיפרדות ועד לסיום תהליך הגירושין ביניהם. האמור לעיל אינו מונע מבני זוג לקבוע בהסכם כי גם לאחר הגט ימשיך הבעל לשלם מזונות אישה לאשתו למרות שיש שמעדיפים לקרוא לזה בשמות אחרים כגון "תשלומים עיתיים" וכו'.
לגבי ידועה בציבור בעבר, קבעה הפסיקה כי אין הידועה בציבור זכאית למזונותיה מבן זוגה. החוק שותק בעניין זה. ואולם, ברבות השנים ועם התפתחות הפסיקה נקבע במספר פסקי דין כי ראשית, יש להוכיח כי האישה עומדת בשלושה תנאים מצטברים הנדרשים להגדרה של ידועה בציבור: בני הזוג חיו תחת קורת גג אחת, ניהלו חיי אישות ניהול חשבון בנק משותף (בתנאי האחרון אינו חובה). משהוכח כי האישה הייתה ידועה בציבור אזי עפ"י רב ייקבעו לה מזונות אישה אחרי הפרידה ועד לתקופה שתיקבע בין בני הזוג ( היות ובין בני הזוג לא קיים הסכם נישואין) או ע"י בית משפט לענייני משפחה תוך התחשבות בתקופה בה חיו שני בני הזוג תחת קורת גג אחת.
מהו סכום המזונות שהאישה יכולה לקבל מבעלה?
העיקרון במזונות הוא שהגבר מחויב לכסות את הוצאותיה של האישה ממועד ההיפרדות ועד לסיום תהליך הגירושין ופרידתם של בני הזוג. גובה מזונות האישה יהיה ברמה אליה הורגלה במהלך הנישואין – הכלל הוא "עולה עימו ואינה יורדת". כלומר ככל שבמהלך הנישואין התרגלה לחיים ברמה גבוהה יותר ממה שהורגלה טרם הנישואין הרי שהבעל חייב לספק לה צרכיה כפי שהורגלה במהלך הנישואין ולא לפניהם. כחלק מההוצאות המוכרות יש להכליל, הוצאות דיור ואחזקת הבית (בין אם מדובר בחוזה שכירות או משכנתא), צרכים נשיים, הוצאות רכב, לימודים ושאר ההוצאות השונות אליהן התרגלה האישה במהלך חייהם המשותפים. גובה המזונות נקבע לפי צרכי האישה והכנסת הבעל ועל פי הרכוש הקיים. חריג לכלל אמור לעיל הוא כאשר " יוצאת במעשה ידיה תחת מזונותיה " כלומר שהאישה עובדת ומשתכרת די צורכה ואז אין חובה על הבעל לשלם לה מזונות אישה.
ברגע שהאישה הגישה תביעה של מזונות לבית המשפט לענייני משפחה בית המשפט דן בנוגע לגובה המזונות. הגבר יכל להגיש גם כן תביעת גירושין בבית הדין הרבני ובה לכרוך את מזונות האישה, במקרה כזה בית הדין הרבני יהיה בעל הסמכות לדון בנוגע לדמי המזונות של האישה.
האם הזכות לדמי מזונות יכולה להישלל מהאישה?
דמי המזונות יכולים להישלל מאישה במידה ובגדה או שעזבה את הבית מסיבה שנקבעה כלא מוצדקת על ידי בין הדין הרבני ואז היא עלולה לאבד את זכותה לקבלת מזונות מבעלה. במידה והאישה עוזבת את הבית, עליה להציג סיבה מספקת שמצדיקה את עזיבתה בכדי לא לאבד את הזכות למזונות האישה.
האם לאישה אשר עובדת ומפיקה הכנסה מגיעים מזונות אישה?
במקרה והאישה עובדת ומפיקה הכנסה יש לבחון האם משכורתה והכנסותיה השונות מספקות לה לצורך כיסוי ההוצאות. במידה ומשכורת האישה נמוכה והאישה הורגלה לחיות ברמה מסוימת יצטרך הגבר "להשלים" את הפער.
מהי התקופה שבגינה יכולה האישה לקבל מזונותיה מבעלה?
המזונות משולמים בגין הוצאות שהיו החל ביום הגשת התביעה בפועל. כלומר כל ההוצאות שהיו טרם הגשת התביעה אינן מכוסות במזונות על כן יש לפעול נכון ובזמן.
מתי על האישה להגיש תביעת מזונות?
תביעת מזונות תוגש ע"י האישה באחד או יותר מהמקרים הבאים:
* כאשר בני הזוג גרים ביחד והבעל סגר את חשבון הבנק המשותף או כאשר הבעל סגר את חשבון הבנק ופתח חשבון אחר.
* כאשר בני הזוג לא גרים יחד והבעל ניתק כל קשר.
אנו מציעים לכן לפנות אלינו ולדעת על כל הזכויות שמגיעות לאישה לאחר תהליך הגירושין מהגבר. התקשרו אלינו לקבלת ייעוץ מקיף ומקצועי בנוגע לשלל הזכויות ובנוגע לשלבים בתהליך הגירושין מצידה של האישה והאלטרנטיבות הטובות ביותר בהן ניתן לפעול. עורך דין ששי אלעמארי מתמחה בתחום הגירושין ומגשר מוסמך.